Detalii despre materiale si tipuri de tesaturi

Bumbacul este o planta ce face parte din familia Malvaceae care se prezinta sub forma de tufe. Bumbacul se cultiva in diverse parti ale lumii, precum Egipt, Sea Islands, America de Sud si de Nord.
Fibrele de bumbac se obtin din capsulele plantei de bumbac, in care se afla 2-6 seminte de care sunt legate fibrele. Dupa recoltare bumbacul este dus la statia de egrenare, dupa care balotii obtinuti din fibrele de bumbac sunt trimisi la filaturi. Fibrele de bumbac sunt rasucite sub forma unui fir, apoi sunt tesute obtinandu-se materialul. Materialul tesut este supus unor diverse procese pentru a obtine aspectul si supletea optime.
Materialele pot fi tesute folosind un singur fir - 1-PLY sau 2 fire rasucite unul in jurul celuilalt - 2-PLY sau TWO FOLD sau Doppio Ritorto, situatie in care se obtine un material mai durabil si cu un aspect deosebit. 60's 80's 100's 120's 140's 170's reprezinta numarul de fire pe un inch la patrat si o metoda de a masura calitatea materialului. Cu cat este mai mare numarul cu atat materialul este mai fin si mai rezistent.
Spre exemplu 120/2 - 120/2 - reprezinta un material 2-PLY, in care pe urzeala (warp) sunt 120 de fire duble pe un inch, iar pe batatura (weft) sunt 120 de fire duble pe un inch (1 fir dublu = 2 fire rasucite unul in jurul celuilalt).
Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de bumbac este bumbacul egiptean, renumit in intreaga lume pentru calitatile sale. Dintre acestea amintim:
- o eleganta stralucire atunci cand este expus la soare
- excelente proprietati de racorire in zilele calde si umede (veti transpira mai putin si camasa va parea racoroasa)
- rezistenta in timp
- finete remarcabila
- o senzatie foarte placuta la atingere
Camasile Gentlemen`s Corner sunt facute din bumbac, dintre care se distanteaza bumbacul egiptean Giza 45 de la Tessitura Monti Italia sau Cotonificio Albini Italia, din in sau din amestecuri de bumbac si in.

Tipuri de tesaturi
Poplin
Poplin
End on End Poplin
End on End Poplin
Twill
Twill
Herringbone
Herringbone
Oxford
Oxford
Royal Oxford
Royal Oxford
Pinpoint
Pinpoint

Poplin - se utilizeaza fibre fin urzite, cu densitate mai mare; densitatea fibrelor da aspectul materialului.
End on End Poplin - are aceeasi structura ca poplinul, dar alterneaza un fir colorat cu unul alb.
Twill - firele sunt tesute diagonal, avand aspect striat tipic, usor lucios.
Herringbone - tot tesatura cu structura diagonala, directia diagonalelor schimbandu-se la intervale de 5mm, luand nastere un model in zig-zag.
Oxford - tesatura mai aspra care combina fibrele vopsite cu cele nevopsite. Din el se realizeaza camasi moi si rezistente, dar cu un aspect mai putin rafinat si formal decat cele din poplin.
Royal Oxford - versiunea mai rafinata a tesaturii Oxford, firele utilizate fiind mult mai fine. Camasa este mai matasoasa si mai moale la atingere decat una fabricata din tesatura Oxford obisnuita.
Pinpoint - combinatie intre poplin si Oxford, materialul este tesut din bumbac cu fibra lunga si numai firele rasucite sunt vopsite.
Dintre producatorii de renume mondial ai tesaturilor de bumbac amintim Tessitura Monti - Italia, Albini/Thomas Mason - Italia, Alumo - Elvetia etc.


Lana este un produs textil reprezentat de parul unor caprine, cea mai frecventa fiind lana de oaie.
Calitatea lanii este determinata de mai multi factori: culoarea lanii, grosimea fibrelor, usurinta de prelucrare si rezistenta la rupere.
Unul dintre cele mai cunoscute si mai folosite tipuri de lana este lana merinos, foarte fina, de calitatea superioara, recoltata prin tunderea oilor din rasa merinos. Principalii producatori de lana merinos sunt Australia si Noua Zeelanda.
Dintre producatorii de renume mondial ai tesaturilor din lana amintim Holland & Sherry, Marzotto (Marzotto, Guabello, Marlane), Cerruti, Carnet etc.

Costumele din lana sunt cele mai populare costume de pe piata. Exista diferite tipuri de lana. De exemplu pentru costumele barbatesti se foloseste lana virgina sau lana toarsa, care poate fi toarsa la diferite viteze pentru a produce diferite nivele de confort.
Lana virgina (Virgin wool) este lana toarsa pentru prima data fiind alcatuit exclusiv dintr-o fibra care nu a fost incorporata anterior intr-un produs finit, care nu a mai fost supusa altor procese de filare si/sau piuare decat cele necesare pentru fabricarea produsului si care nu s-a degradat in timpul tratamentului si prelucrarii. Este cea mai fina si de calitate lana produsa.
Lana toarsa (Worsted wool) este o lana rezistenta, cu fibra lunga, pieptanata, avand o suprafata tare.
90's 100's 110's 120's 150's 200's - reprezinta o metoda de a masura calitatea materialului. Cu cat este mai mare numarul cu atat materialul este mai fin, mai moale si mai deosebit, iar grosimea fibrelor este mai mica. Costumele cu pretentii folosesc un minim de 100s.
Avantajele unui costum de lana constau in rezistenta in timp, rezistenta la sifonare, fiind cele mai durabile de pe piata. Versatilitatea lanii duce la folosirea ei atat pentru costumele de iarna cat si de vara, avand abilitatea sa tina de cald iarna si sa fie racoroasa vara.


Casmirul este un material extrem de moale si scump facut din lana caprei Kashmir, care creste in India, Tibet, Turkistan, Iran, Iraq si China.
Casmirul este lana care creste sub stratul exterior aspru al parului caprei si este strans mai degraba prin pieptanare decat prin taiere. Doar cateva zeci de grame de casmir pot fi recoltate de la o capra pe an.
Caracteristicile lanii casmir:
* este un material de lux,
* este moale si usoara,
* este foarte confortabila in orice climat, chiar si in cele calde
* nu este extrem de rezistenta.
Dupa spalare, e bine sa lasi puloverele din casmir sa se usuce intr-un loc unde nu patrunde lumina. Astfel, culoarea nu va pierde nimic din intensitate.


Matasea naturala este produsa de viermii de matase. Tara de origine a matasii naturale este China, unde era cunoscuta cu 5000 de ani in urma. Acum aproximativ 2000 de ani s-a raspandit in Coreea, Japonia si in India. In perioada actuala, principalii producatori de matase naturala sunt Japonia, China, statele fostei Uniuni Sovietice, Italia, Spania si India.
Fibra de matase naturala face parte din fibrele naturale cele mai nobile, rezistente si mai fine; are un luciu pronuntat si este foarte elastica. Matasea are o textura neteda, moale, care nu este alunecoasa, spre deosebire de multe materiale sintetice.
Matasea este una dintre cele mai puternice fibre naturale, fiind rezistenta la intindere. Matasea este foarte confortabila in vreme calda si calduroasa in timpul iernii, tinand aerul cald langa corp datorita conductivitatii sale reduse.
Matasea Jacquard reprezinta o matase tesuta prin procedeul Jacquard, procedeu inventat de Joseph Marie Charles, supranumit Jacquard in 1801. Jacquard (n. 7 iulie 1752, Lyon - d. 7 august 1834, Oullins) a fost un inventator francez, care ne-a lasat drept mostenire primul razboi de tesut semi-automatic. Culorile si motivele matasii Jacquard sunt obtinute prin teserea firelor de matase si nu prin imprimare, obtinandu-se o textura deosebita si o constructie complicata.


Pielea este un material rezistent si flexibil creat prin tabacirea pieilor de animale, in principal vite.
Pielea este tabacita folosind variate substante si este vanduta sub mai multe forme. Un tip de piele este cea cu aspect natural care nu a suferit alta modificare decat inlaturarea parului, fiind cea mai veritabila piele, pastrand textura si toate semnele originii. Un alt tip de piele este cea prelucrata, petele fiind inlaturate prin abraziune si apoi acoperita cu un nou strat artificial, folosind pigmenti si alte finisaje.
Fibrele naturale din piele se distrug in timp. Expunerea perioade lungi la umiditati relative reduse (sub 40%) poate sa cauzeze calitatii pielii, schimband ireversibil structura fibrelor.